Category Archives: groen

het park

rondwandeling

Bericht van Titia Heijman op Facebook: ‘Hartgespan, fluitekruid, judaspenning, glitkruid, monnikskap, daslook, onze lieve vrouwe bedstro, bosrank (lierlauw), koekoeksbloem, hangende zegge, longkruid, ooievaarsbekje, groot hoefblad, tongvaren, koningsvaren, salomonszegel, wolfsmelk, dodemansvinger, rietorchis, gele plomp, porselein, anijs, zwartmoedkervel….. en dat allemaal en meer in de Slatuinen, hartje Amsterdam!’

 

Slatuinenpad

Boeiend om in te duiken.

De Slatuinenweg is een straat in Amsterdam-West, gelegen tussen de Baarsjesweg en de Admiraal de Ruijterweg, met een van de omgeving afwijkende lage bebouwing, die gedeeltelijk nog dateert uit de periode van de vroegere gemeente Sloten.

De Slatuinenweg is een restant van het vroegere Slatuinenpad, dat vanaf het buurtschap De Baarsjes in noordelijke richting door de Baarsjespolder liep naar de Haarlemmerweg. Het pad is aangelegd in 1675 als kerkpad om de bewoners van de buurtschap de Baarsjes de gelegenheid te geven om naar de Petruskerk te Sloterdijk te wandelen. Omdat langs het pad warmoezenierstuinen (slatuinen) werden aangelegd werd het later pad Slatuinenpad genoemd. Het was een geliefde wandelroute voor Amsterdammers.

In 1927 verdwenen de slatuintjes en het pad onder het zand voor de stadsuitbreiding van Landlust. De huidige Willem de Zwijgerlaan volgt grotendeels het tracé van het vroegere pad. Alleen het gedeelte ten zuiden van de Admiraal de Ruijterweg is blijven bestaan en kreeg in 1924 de naam Slatuinenweg.

Nabij de Slatuinenweg ligt sinds 1991 de Natuurtuin Slatuinen.

groen-expo

Opening expo ‘GROEN in de Witte de With” op zondag 04-05-2014, aanvang 15.00 u.

groen

 

groen 13

16| 02| 2014

Wandelkunst | artikel Metropolis M
De laatste maanden is er veel aandacht voor wandelkunst dankzij enkele boeken, projecten en tentoonstellingen, ook in Nederland.

Kunstenaars die verslag doen van hun tocht door de natuur.
Er zijn vele voorbeelden die worden genoemd in het artikel.
Een bekend voorbeeld is natuurlijk Abramovic en Ula langs de Chinese muur.
Maar ook wandelaars van het eerste uur, Richard Long en Hamish Fulton. Zij hebben momenteel een tentoonstelling in Krölle-Müller in ‘A One Day Walk‘.
Leuk artikel, leuke voorbeelden die ik zeker zal meenemen in mijn rondleiding in de binnentuinen.

groen 12

02|02|2014