Slatuinenpad

Boeiend om in te duiken.

De Slatuinenweg is een straat in Amsterdam-West, gelegen tussen de Baarsjesweg en de Admiraal de Ruijterweg, met een van de omgeving afwijkende lage bebouwing, die gedeeltelijk nog dateert uit de periode van de vroegere gemeente Sloten.

De Slatuinenweg is een restant van het vroegere Slatuinenpad, dat vanaf het buurtschap De Baarsjes in noordelijke richting door de Baarsjespolder liep naar de Haarlemmerweg. Het pad is aangelegd in 1675 als kerkpad om de bewoners van de buurtschap de Baarsjes de gelegenheid te geven om naar de Petruskerk te Sloterdijk te wandelen. Omdat langs het pad warmoezenierstuinen (slatuinen) werden aangelegd werd het later pad Slatuinenpad genoemd. Het was een geliefde wandelroute voor Amsterdammers.

In 1927 verdwenen de slatuintjes en het pad onder het zand voor de stadsuitbreiding van Landlust. De huidige Willem de Zwijgerlaan volgt grotendeels het tracé van het vroegere pad. Alleen het gedeelte ten zuiden van de Admiraal de Ruijterweg is blijven bestaan en kreeg in 1924 de naam Slatuinenweg.

Nabij de Slatuinenweg ligt sinds 1991 de Natuurtuin Slatuinen.